Herbář 1/2016

Kód: SP-01-2016
Neohodnoceno
37 Kč
Skladem (1 ks)

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vyšlo ve středu: 30. prosince 2015

Předplatné Bylinky revue

Sladíme bez cukru
Ze všech stran slyšíme, jak plýtváme cukrem. Nadužíváme jej, přestože víme, že našemu zdraví rozhodně neprospívá. Snažíme se žít zdravěji, ale slazení se nevyhneme a cukr z kuchyně odstranit nedokážeme. Ono to přitom jde vcelku snadno. Představujeme vám několik možností, jak přejít na lepší a zdravější formy sladidel.

Alternativy cukru
Hned následující stránky jsou plné tipů na zdravější sladidla, než je obyčejný rafinovaný cukr. Rozdělili jsme základní druhy cukrů, identifikovali nejběžnější sladidla a zhodnotili je. Nakonec jsme přidali několik tipů, jak s cukrem vycházet a žít zdravěji. Podívejte se na stránky 4–11.

Stévie sladká
Hodně diskutovaná rostlina, která má zaryté příznivce i odpůrce. Příznivci se opírají fakt, že se jedná o rostlinné sladidlo bez kalorií, odpůrci zase o nedostatečnou prozkoumanost. Lékař Zbyněk Mlčoch se pokusil rostlinu zcela objektivně zhodnotit. A přidal i návod, podle nějž si v domácích podmínkách můžeme vyrobit sladký extrakt. Vyzkoušejte na stranách 12–13.

Bylinná sladidla
V přírodě je mnoho sladkých rostlin a o spoustě z nich vlastně nic moc nevíme. Podívali jsme se na ty nejčastěji využívané, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Jaké jsou jejich výhody i nevýhody? Začtěte se na stránkách 14–19.

Recepty
Tentokrát však zcela jinak – bez cukru. Přitom stejně sladce a hlavně chutně. Určitě vyzkoušejte lahůdky, jež vám servírujeme na stranách 20–21.

Umělá sladidla
Další pohled odbornice, tentokrát farmaceutky Margit Slimákové, na umělá sladidla. Tedy ta vyrobená syntetickou cestou a prezentovaná nám jako téměř neškodná. Jsou opravdu bez rizika? Nebo nám mohou ublížit? Zajímavé a důležité informace hledejte na straně 22.